Sütőtöklé készítése

A sütőtököt hámozzuk meg, vegyük ki a magokat belőle és kockázzuk fel. 3-4 almával tegyük meg ugyanezt, s fözzük meg puhára 2-3 liter vizben együtt mindkettőt. Ízesíthetjük késhegyni őrölt gyömbérrel és fahéjjal. Hagyjuk kihűlni, édesíthejük mézzel, majd turmixoljuk össze. Kapunk egy sűrítményt, amit tovább higíthatunk vizzel. Töltsük üvegekbe, s hűtőszekrényben tárolva 1 hétig is fogyaszhatjuk.

Ha el akarjuk rakni télire is, akkor a higítás után újból forraljuk fel a sütőtöklét, s az előzőleg jól kimosott üvegekbe forrón töltsük bele, zárjuk le tartósítószeres vízben (kb. 1 kávéskanál Na-benzoat-ot oldjunk fel kb. 2 dl vizbe) áztatott fémkupakokkal, s dunsztban hagyjuk 1 napig kihűlni.

Ez az ital, mint természetes fiatalító támogatja szervezetünket. Fiatalító (öregedést lassító) hatását a legismertebb antioxidánsok biztosítják: C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin.

  • Sütőtök: Megfelelő forrása a béta-karotinnak (A-vitamin előanyaga) és az E-vitaminnak. Energiatartalam kicsi, könnyen emészthető, kisegít "szorult helyzetünkből" magas rosttartalmával. Magja tartalmaz vasat, foszfort, káliumot, magnéziumot és cinket.
    A természetgyógyászatban a tökmagot a férgek ellenszereként is számon tarják, a ricinusolajéhoz hasonló hashajtó hatása miatt. Prosztata és vizeletürítési panaszokra is alkalmazzák.
  • Alma: Magas C-vitamin tartalmával járul hozzá az öregedést lassító folyamatokhoz.
  • Gyömbér: Elősegíti az emésztést, enyhíti a haspuffadást, élénkíti a vérkeringést.

    oldal elejére