Interjúk: emberek a tiszta életért

Új rovatot indítunk honlapunkon, Interjúk címen. Itt olyan embereket fogunk bemutatni, akik tetteikben, életszemléletükben egyaránt a természet tiszteletét és védelmét állítják a középpontban. Gyakorlati tanácsaikkal, tapasztalataikkal egyrészt mintát adnak az "átállásra" (inkább visszaállásra), másrészt sokunknak adnak majd jó ötleteket a természetes életmódhoz.

Elsőként Szalókiné dr Németh Mariann gondolatait adjuk közre.

Biotippek bioéletmód biobolt "Honlap nekem is hobbi, hitvallás, mód másokon való segítésre. Egy baba klubbal kezdtem, ami megy, de kevés a fogékonyság. Öko kör gyakorlatilag én vagyok. Ezért kezdtem feltenni, hogy terem legyen. Helyben megmozgatni az embereket? Jó tudom fél év alatt így is többet értem el, mint működő egyesületek évek alatt. De ez akkor sem valami nagy szám.

Neten keresztül sincs nagy táborom, de akikkel kapcsolatba kerültem komoly érdeklődök, úton levők, akik továbbhaladásukhoz kérnek tőlem instrukciókat. Sok esetben a "beszélünk róla" is sokat jelent, s én igazán a tettek embere vagyok.

Pénz, mindig van és sosincs. 3 gyerekre csp + gyes= összjövedelem az egész családra. Mindent magunk állítunk elő szinte, s amit nem, azt becseréljük. Valahogy erre is szeretnénk mindenkit rávinni, hogy merjenek cserélni, hagyják ki a pénzt, mindenki tegyen le valamit az asztalra, ne sok pénzt akarjon (lengetéssel) keresni és vásárolni (hiperszuperben ).

Gyerekek? Traktorra termettek, s a lány is segít, főzöget, mosogat, vasal, meg amihez kedve van, most még inkább játékból. Jönnek a kertbe, segítenek két szaladgálás között, s frissen csemegéznek. Nem nyaralnak, s nem standolnak , s nem járnak táncra, focira, stb, ki a földre velünk, felismerik a gazokat, mi ehető, mi mérgező, melyik haszonnövény, a bogarakat, lepkéket, hernyókat, s szokott jönni vadnyúl, őz, fácán, s kivisszük a macskákat piknikezni pár hónapra. Vannak krédlik, lehet nézni, ahogy kitöri magát a tojásból a kiscsibe, meg lehe fogni a pelyhes csipogót, lehet őket terelni, mikor már kijárnak, begyűjtheti a tojásokat, leszedheti a citromfüvet, zsályát a teához, feleheti a madársóskát, lesheti érni az epret, rághat káposztalevelet, nézheti a kiscicát, ahogy kinyílik a szeme, s mindennek nevet adhat.

Van egy jó reklám, amit a mamáéknál szoktak látni a gyerekek.
Tigrises csipsz: Megáll az eszed, ha eszed! Aki műkaján él, annak megáll az esze, azaz buta, ostoba, nem tud gondolkodni. Ő nem akar buta lenni, nem akarja, hogy megálljon az esze, nem is eszik.

Örülök, mert bárkivel is kerülök kapcsolatba látom, hogy a kisgyermekes ( vagy kisebb gyermekes-fiatalabb ) szülők közül sokan gondolkodnak, s tenni akarnak, tesznek a gyermekeik érdekében is, s a Föld, a maguk, a környezetünk érdekében is, s felelősségteljesen állnak a világ dolgaihoz. Nem elégszenek meg azzal, hogy ilyen a világ, nem elégszenek meg azzal, hogy a hiper-szuperben olcsó a kaja.

Nem csak a medve alszik téli álmot, hanem a szervezetünk is. Tavasztól őszig feltankoljuk vitamin raktárainkat. Télen megélünk savanyúkáposztán, sütőtökön, almán, dión, mézen s hasonlókon, ami teljesen beleillik a hagyományos téli magyar konyhába, étkezésbe. Tél végére, tavaszra kiürülnek ezek, jön a tavaszi fáradtság, s kezdjük előről a tankolást. Teljesen felesleges, sőt káros lehet az ezzel ellentétes téli felturbózás, főleg tőlünk idegen déli gyümölcsökkel, prímőrőkkel.

Problémáink nem a vitamin hiányából adódnak, hanem, hogy egész évben gyengítjük immunrendszerünket az adalékanyagokkal, ráteszünk a jó kis városi környezeti hatásokkal, s nem tankolunk fel. Ugyanannyi gyümi- zöldit akarunk enni télen-nyáron. Ezekután törvényszerűek a betegségek, s ekkor a legtöbben nem a természet patikájához nyúlnak, hanem kőkemény kemikáliákhoz, antibiotikumokhoz.

Vitamin: hidegen csipkebogyó rétegezve bio nádcukorral sziruposodik, ami C-vitamin bomba a porított szárított almahéjjal együtt. Az aszalással is befagyasztásra kerülnek a vitaminok, s az igazi saját aszalványok íze fenomenális. Kérdezte tőlem egy asszonyka, hogy mit kérjen, aszalót, vagy vasalót? Adtam neki pár szem aszalt meggyet, abból, amit eltettem, mert tudta, milyen sok meggyük van, s mennyit dolgoztak a szörpökkel, fagyasztással, stb... Az aszalót választotta.

MIndenki figyelmébe ajánljuk Mariann honlapjait:
drmariann.atw.hu ...itt sok jó recept segíti az átállást, és az otthoni kenyérsütést.
csillagfurtbaba.atw.hu ...Egészséges ételek az első tányértól (hozzátáplálástól - kisgyermekkorig )
csillagfurt.atw.hu ...öko kör bemutatása