...magunkról

A 19. századi ipari forradalomtól olyan nagyarányú technikai fejlődés ment (és megy) végbe Földünkön, mely gyökeresen változtatta meg az emberek életét, társadalmát és környezetét. A fejlődés eredményei: nagymennyiségű tudáshalmaz, technikai innovációk, termelés iparosítása, gazdálkodás nagyüzemivé tétele; környezetszennyezés, betegségek, génmanipuláció.
  A 21. század embere fogyasztói - információs társadalomban él, dolgozik, tanul, szórakozik, játszik, vagy kapcsolatokat tart fenn/hoz létre. A korábbi többezeréves természetes életmód és táplálékok bio, a betegségek civilizációs jelzőt kaptak.
  A fejlett gazdaságú ország emberei munkahelyükön műanyag bútorok között dolgoznak, számítógép előtt edzzik szemük élességét, elektronikai eszközök mikrohullámaival kezelik sejtjeik rezonanciáit, gyárak és autók melléktermékével terhelt levegőt lélegeznek be, bevásárlóközpontokban vesznek kenyeret, és mindenféle élelmiszeripari remeket. Majd hazamennek az óceán frisseségével beillatosított otthonukba. Leülnek a TV elé és hagyják magukat pszichoreklámokkal manipulálni: még többet egyen - igyon a csodakajákból, még többet használjon a kortalan fiatalságot vagy ragyogó tisztaságot ígérő csodaszerekből. Aztán marékszám eszik az emésztést elősegítő készítményeket, fájdalomcsillapítókat, nyugtatókat, a légzéskönnyítőket...
 Kimutatások szerint az embereket érő kémiai szennyezés jelentős százaléka az élelmiszerekből és tisztítószerekből származik. Vérünkben tengernyi vegyi anyag kering, míg 100 éve mindössze 50 féle vegyi anyag hatásának volt kitéve az ember.
  Amíg vannak körülöttünk fák, virágok, állatok, környezetükre odafigyelő emberek, addig van lehetőségünk visszállítani a természet tisztaságát, és visszatérni az egészséges életmódhoz és táplálkozáshoz.
  A visszatérés nem könnyű folyamat és nem is megy egyik napról a másikra. Újra meg kell tanulnunk mindazt, amit nagyanyáinknak természetes ismeret volt, mint a kenyérsütés fortélyait, milyen gyógynövényeket gyűjtsünk... s egyáltalán: hogy néz ki az orbáncfű?
  Azzal a céllal hoztuk létre ezt a honlapot, hogy segítsük és lerövidítsük ezt a tanulási folyamatot saját tapasztalatainkkal. Kezdetben bennünk is sok kérdés és bizonytalanság merült fel az addig számunkra ismeretlen táplálékokkal kapcsolatban. Sokat olvastunk például a gyógynövények hatásairól, de nem mertük leszedni. Milyen részét kell leszedni? Mennyit kell a teába beletenni? Egyáltalán hasonlít ez a mezei növény a könyvben szereplővel? A könyvek, folyóiratok olvasása és konyhai bűvészkedéseink mellett megismerkedtünk olyan emberekkel is, akik már régebb óta az egészséges életmód hívei. Mi is eltanultuk Tőlük, és most továbbadjuk e technikai vívmányon keresztül.

Biotippek Napraforgó