Gyógy-, és fűszernövények gyűjtése és felhasználása 2.

A begyűjtést száraz időben, ollóval, esetenként kesztyűben végezzük, s száranként/virágonként vágva. Ügyeljünk arra, hogy se beteg levél/szirom, se piszok, se mérgező gaz ne kerüljön a gyógynövények közé.

A begyűjtést véletlenül se nejlon zacskóba végezzük, hanem kosárba, vászontáskába. Ne "felejtsük" a kosárba a leszedett növényeket, hanem minél előbb tegyük ki szárítani, mert befülledhetnek, megbarnulhatnak, bepenészesedhetnek.

A leveleket, hajtásokat virágzásuk előtt, az egész növényt a magfejlődés befejezése előtt kell leszedni. A virágok begyűjtésénél pedig azt tartják jónak, ha azt a déli órákban tesszük, mert akkor a nap éltető erejét is "konzerválhatjuk" télre. A gyökereket rügyfakadás előtt, vagy ősszel a levélhullás idején, mikor még, vagy már pihen a növény.

A szárítást napfénytől mentes, száraz helyen kell végezni. Szárastól kis kötegekben összefogva lógatva, vagy a leveleket / virágszirmokat lepedőn egyenletesen eloszlatva, például a ruhaszárítóállványunkon.

Gyógynövények szárítása

A szárítási idő nyári melegben általában 1-2 hét, de a lédúsabb növényeknél ez több is lehet (pl. zsálya, bodzavirág, gyökerek). Érdemes közben kicsit megforgatni, s mikor zörgössé száradnak, zárható üvegben, vagy papírzacskóban betárolni sötét kamrapolcainkra. Hát ilyen egyszerű!

Gyógynövények tárolása biotippek

Van még egyszerűbb mód: a fagyasztás. A fűszernövények jól tartósíthatóak fagyasztással. A leszedett leveleket nem feltétlen kell összevagdalni hűtőbe rakásuk előtt, mert fagyottan jól belemorzsolhatóak az ételekbe. A gyógynövények közül a medvehagyma ilyen módon sokkal jobban megőrzi aromáját, mint szárítással. De lehet bodzavirág fejeket is lefagyasztani, s télen szörpöt készíteni belőlük.

A gyökerek begyűjtése már fárasztóbb feladat. Kezdődik az ásással, majd alaposan le kell mosni a gyökereket, minden földmaradványt eltávolítva róluk. A tiszta gyökereket daraboljuk fel, s előbb a napon szárítsuk meg a víztől, majd vigyük a szárítóhelyünkre. A nedvdús gyökerek nehezen száradnak, többször meg kell forgatni, mert könnyen bepenészesedhetnek. Ha nem elég száraz a helyünk, mesterségesen (pl. sütőben ) kell elvégezni a szárítást.

Szárított ökörfarkkóró virága
Ökörfarkkóró virága
Szárított mályva (papsajt) virága
Mályva virága
Szárított kamilla virága
Kamilla virága
Szárított levendula virága
Levendula virága
Szárított csalán
Csalán
Szárított zsalya
Zsálya levelek

««   Gyógynövényes oldal 1.  »»    ««   Gyógynövényes oldal 3.  »»

oldal elejére