2010 a fecskék éve!

Füstifecske A költöző és vonuló madarak között egyre több a veszélyeztetett faj. Az elmúlt évtizedekben a madárállományok számában tapasztalható drasztikus csökkenésnek több oka van. Szakemberek szerint a szélsőséges időjárás, a környezetszennyezés, a természetes élőhelyek megszünése, megszüntetése, vagy az "ínyenc étkezési szokások" miatti vadászat jelentik a legnagyobb problémát.
Az MME az eltűnő madarak nagyköveteiként 2010. év madaraiul a fecskéket választotta. Honlapjukon részletesen bemutatják a nálunk fészkelő fecskefajokat, életmódjukat, valamint hasznos tanácsokat adnak, miképp segíthetjük mi is ezeket a kedves madarakat.

Füstifecske
Füstifecskék jellegzetes madarai (voltak) istállóknak, ólaknak

Például sárgyűjtőhelyek létesítésével, mert - bármennyire is meglepő -, nem találnak kellő mennyiségű és minőségű sár fészeképítő anyagot.
Legegyszerűbb megoldás: nagyobb tálkába rakjunk nedves földet, azaz sarat és tartsuk nedvesen.

Sárgyűtőhely fecskéknek

Mikor "élesítsük" a sárgyűjtőket?

A füsti-, és molnárfecskék első fészeképítési időszaka április végétől május második feléig tart, majd június-júliusban, a második költés kezdetén. Azaz kora tavasztól a nyár közepéig lehet költés.

Ezenkívül helyezzünk ki megfelelő helyekre - eresz, tető alá - műfészkeket. Az se baj, ha csak ősszel vagy télen rakunk ki mesterséges fészkeket, mert ezeket a következő költési szezontól már birtokba tudják venni a madarak.

Fecskefészek telepítés
Agyag műfészkek tető alatt molnárfecskéknek

Fecskefészek telepítés
Egy kis rásegítés fonott virágtartóval...

Az MME ajánlja óvodák, iskolák udvarában ú.n. fecsketelepek felállítását is.

Fecsketelep fecskéknek Zichy Miklós Általános Iskola Zsámbék

A zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola udvarán felállított fecsketelep.

Füstifecske vagy molnárfecske? Minek nevezzelek?

FüstifecskeMolnárfecske

A füstifecske háta fekete, hasa fehér, begye vörös és hosszú villás farka van. Gyakran összetévesztik a molnárfecskével. Hagyományosan az ólakban és istállókban telepedett meg, mivel ott a legtöbb a rovar. A molnárfecske háta és a szárnyai között fehér sáv húzódik, az emberek közelében élnek. A ház külső oldalára, az eresz alatt építenek fészket sárból, fűszálakból.

Partifecske Nagy költöző madár a partifecske is, de ő távolabb él az emberektől, és a fészkét a part menti homokba vájja. A füstifecskéhez hasonlóan nagy magasságokba emelkedik, ahonnan akrobata módon tart a mélybe, amit a molnárfecskék nem csinálnak.

oldal elejére