Csalán a fazékban

A csalán sokféle gyógyhatásáról ismert ( >>> jatszohaz/csalan.html ), a konyhában viszont ritkábban kerül hasznosításra.
Tavasszal érdemes zsenge, kevésbé csípős hajtásait felhasználni ételeinkben, akár önállóan, akár más ételekhez keverve. Magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló ételeket főzhetünk belőle. Ráadásul a csalán gyorsan felszívódó organikus vasat tartalmaz, azaz a szervezetünk jól hasznosítja vastartalmát.

A zsenge hajtások még nem annyira csípősek, akár kézzel is gyűjthetőek. Egyébként használjunk gumikesztyűt, vagy ollóval vágjuk bele egyből a gyűjtőedényünkbe. A nem virágzó csalánnak a felső 3-4 levélmélységű részét kell leszedni.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Hangyasavat tartalmazó mirigyszőrei miatt csípős leveleit kétféle módon is "megszelidíthetjük":
- Gyűjtsük egyből bele egy zacskóba, kb. 15-20 db szálat. A zacskóba töltsünk vizet, fogjuk össze a "száját", rázzuk jól össze, majd öntsük ki úgy a vizet, hogy bennmaradjon a csalán. Ismételjük meg mégegyszer a mosást. A csalánt hagyjuk továbbra is a zacskóba, és többször jól nyomkodjuk meg.
- Öntsűk az összegyűjtött csalánszárakat vízzel teli edénybe/mosogatóba, és a szárvégeken megfogva öblítsük le alaposan, majd dobjuk felforralt vízbe. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le és kézzel feldolgozhatóvá válik a csalán.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt, gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók fordulhatnak elő. Mint vizelethajtó a csalán is kimerítheti a szervezet kálium-készletét.

Kedves Olvasónk, Bodonyné Csibi Anna Bátaszékről küldte el családja által fogyasztott csalánlevesének receptjét:

"Nagyanyáról-lányra száll ez a recept a családunkban,nagyon finom és épp most van itt az ideje ennek a főzésének:
Biztonságos helyről begyűjtjük a csalán felső friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta legyen egyéb zöld növénytől mentes. Vizet felteszünk,ha forr ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a levét ne öntsük el! Akár szobanövények locsolására is felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet,így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk , aprítjuk. Lisztes rántást készítünk (ha megpirult a liszt akkor jó), amibe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük vizzel, sóval egy fej apróra vágott fokhagymával tejföllel gazdagítjuk. A végén kolbász karikákkal és felvert tojással is növelhetjük tápértékét és az ízeket...
Igazán finom ,én nem tudok betelni vele.
Anyukám hasonló módon készít még levest a lucerna friss hajtásaiból is."

Csalán ételek csalánbólMedvehagyma a  csalánlevesbenCsalán ételek csalánból

Mi is elkészítettük, némi változtatással: lisztes rántáshoz tönkölybúzalisztet és olívaolajat, fokhagyma helyett medvehagymát, kolbász helyett kölesgólyokat használtunk. A főzőlé felét is a leveshez adtuk, a másik felét vittük a fürdőszobába: hajöblítőnek vagy ülőfürdőnek is kiváló !

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

A leves valóban kitűnő lett, és az alap csalános-lisztes rántásból kiindulva készíthetünk főzeléket, vagy mártást is tésztára.

Csalánfőzelék: A megmosott zsenge csalánt forró vízben puhítsuk, majd vágjuk apróra. Pároljuk vajban vagy olíviaolajban, majd szórjunk rá kevés lisztet és kevergetve öntsük fel tejjel. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel.

Csalán ételek csalánból Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Csalánmártásos spaghetti: Kb. 15 szár csalánt puhítsunk meg, vágjuk apróra és adjuk a 2 evőkanálnyi lisztből készült rántáshoz. Folyamatosan kevergetve öntsük fel 1,5 - 2 dl tejszínnel és sűrűsítsük be. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel. Öntsük a kifőtt tésztára, és szórjuk meg reszelt sajttal.

A csalánnal gazdagíthatjuk "hagyományos" ételek ízvilágát és legfőképp tápértékét.

Csalán ételek csalánból Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Csalános fasírt kölessel: 250 gr pukykacombot, 1 db almát, 1 db vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát és kb. 10-15 leforrázott csalánszárat együtt daráljunk le. Keverjük össze 1 db tojással, 2-3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszttel, vagy tönkölybúzaliszttel. Ízesítsük sóval, borsikafűvel. Dolgozzuk jól össze a masszát, ha túl híg lenne, adhatunk hozzá búzacsírát vagy zabkorpát is. Formázzunk pogácsákat és süssük ki olajban.
Körete: 1 rész jól megmosott köleshez öntsünk 3 rész vizet. Ízesítsük sóval, bio (vagy natúr) szárított zöldségkeverékkel és főzzük puhára.

Csalán ételek csalánból Csalán palacsinta csalános húsos töltelékkelCsalán ételek csalánból

Palacsinta csalános-húsos töltelékkel: Maradék csirkepörköltet ledaráljuk a leforrázott csalánnal. Tegyük lábasba és forralásig főzzük össze. Töltsük meg a palacsintákat vele. Hagyjunk egy kicsi tölteléket, melyet tejföllel összekeverve ráöntünk a kész palacsintákra. Parmezános sajttal is megszórhatjuk.

Csalános- túrós szendvicskrém: Kb. 15 megpuhított csalánszárat apróra vágunk és összekeverjük 25 dkg túróval, 2-3 evőkanál tejföllel, 2-3 gerezd áttőrt, vagy nagyon apróra vágott fokhagymával ( vagy medvehagymával), kis sóval, csipetnyi őrölt borssal ( vagy borsikafűvel). Kész is a kitűnő csalánkrém, amit kenyérre (lehetőleg barnakenyérre) kenve lehet fogyasztani.

Itt az ideje, hogy igyunk is! Készíthetünk csak csalánból teát, de keverhetjük más gyógynövénnyekkel is.
1 sz. csalántea: 2-3 szár friss csalánt ( vagy 1 púpozott evőkanál szárított csalánt) leforrázunk 1/2 liter vízzel, rövid ideig áztatjuk.
A csalántea iható fél éven keresztül is folyamatosan, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl.
2 sz. csalántea: 1 rész csalán + 1 rész borsmenta + 1 rész cickafark + 1 rész aranyvesszőfű keverékéből készül.

Zsenge csalánhajtásokat nemcsak tavasszal szedhetünk, hanem később is. Az elvirágzott szárakat vágjuk le tőből, hogy új hajtásokat hozzon a növény. A levágott szárakból készítsünk permetlét, vagy rakjuk a komposztba.