Környezetbarát kert
  • Hogyan kezdjük az évet környezetbarát módon kiskertünkben?
  • Tavaszi teendők a gyümölcsösünkben


  •   Mi van a fazékban?
  • Bodza
  • Csalán

  •   Tippjeink:
  • Hajdina

  • Sütemények biomódon

  • Befőzés biomódon

  • Tavaszi zöldnövények mezőről, erdőből

  • Gyógynövények gyűjtése, felhasználása

  • Amaránt

  • Tönkölybúza

  • Akácvirág

  • Köles

  • Sütőtöklé készítése

  • Céklasaláta

  • Almahéjtea

  • Mézédes érvek

  •   Tisztítunk és védünk
  • Takarítás/tisztítás
  • Tisztálkodás

  •   Természetvédelem
  • Gólyafészek telepítése Zsámbékon

  •   Programajánló

      Linkajánló

      Könyvajánló:
  • Hans - Ulrich Grimm
         A leves hazudik
      Az ételek szép új világa



  • Eva Kapfelsperger/Udo Pollmer
         Halál a konyhában
    Gyógyszerek,vegyszerek táplálékunkban


  • Hajdina

    Régen jóval ismertebb növény volt, mint mindennapos étele a szegényeknek. Népies neve: pohánka, pogánygabona. Nem tartozik a gabonák közé, egy keserűfűféle termése. Manapság a táplálkozásunk tudományos megközelítésében emelik ki jelentőségét, elsősorban a benne található nagy mennyiségű rutin (P vitamin) tartalma miatt. Ez a vitamin a C-vitaminnal együtt erősíti a hajszálerek falát, csökkenti vérzés-hajlamot: a véraláfutásokat, a hajszáleres vérzéseket. Gátolja a vérrögképződést is, megakadályozza a vérlemezkék érfalhoz történő tapadását. Antioxidáns - szabadgyök elnyelő - hatásával csökkenti a rákkeltő anyagok hatásait, például a bélhámsejetek kóros szaporodását. Ajánlják fogyasztását magas vérnyomás kezelésére is. Tartalmaz még vasat, káliumot, lecitint, tiamint.

    Felhasználása:

    A hajdinának van egy jellegzetes "olaj" szaga, amit többszöri (3 - 4 -szeri) meleg vizes átmosással ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajadina ízében nagyon hasolít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben, melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal, majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel.

    Receptek:

    Krumplis hajdina: Gyakorlatilag a pásztortarhonya mintájára készül. Olajon pirítsuk üvegesre a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a jól megmosott hajdinát. Rövid ideig pirítsuk együtt és öntsük fel kétszeres vízzel. Sózzuk, fűszerezzük (pirospaprika, bors...), végül rakjuk bele az apróra kockázott krumplit. Így együtt 20 perc alatt mindkettő megpuhul. Aki szereti halmozzon rá sült hagymát.

    Édes hajdinakása: Vajon egy-két percig pirítsunk meg kb. 20 dkg hajdinát, s öntsük fel 6 dl meleg tejjel. Édesítsük mézzel, s gazdagíthatjuk mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel. Állandó keverés mellett addig fözzük míg a hajdina megpuhul. Hidegen ízesebb.

    Hajdina céklasalátával: Pároljunk üvegesre egy fej felaprított hagymát olajon, adjunk hozzá kb. 20 dkg hajdinát s öntsük fel kétszeres mennyiségű enyhén sós vízzel; fözzük puhára. Úgy is feltehetjük a hajdinát főzni, hogy egészben tesszük bele a hagymát, s mikor megpuhult a hajdina, akkor kivesszük.
    Céklasaláta: A jól megmosott céklát hámozzuk meg és reszeljük le. Reszeljünk hozzá 2-3 almát, s kb. 1 evőkanálnyi nyers (friss) tormát. Ha bírjuk a torma erősségét rakhatunk többet is a salátába. A mézzel nemcsak édesíthetjük, hanem el is tudjuk nyomni a torma csípősségét. A kész salátát halmozzuk a hajdina mellé.

    Látogassa meg Bioboltunkat , ahol környezetbarát termékeket rendelhet !
    Bioéletmód klub
    Bioéletmód
    Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért


    Foglalkozásainkat hagyományos népi ünnepeink köré építjük. Nagy hangsúlyt kap a már-már elfeledett népi játékok újratanítása is. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a gyerekekkel minél jobban megismertessük természeti környezetünket, a gyógynövényeket, és a bioéletmód lehetőségeit is. Minden alkalommal készítünk ajándék- vagy használati tárgyakat, s ezek elkészítése során a népi kismesterségek közül is bemutatunk néhányat. Rendezvényeinken a részvétel díjtalan. A felhasznált eszközök beszerzését pályázatokból és a helyi vállalkozók támogatásával tudjuk megvalósítani.
    Köszönettel várunk minden támogatást számlánkra:
    645-00034-12353910














     
    Új biológia, egészség
    Az egészség új nézőpontból
    Lúgosítás az Új Biológiával

    Életmód Plusz - az egészséges életért és környezetért
     
    Hagyományőrző baráti kör
    I.V. Hagyományőrző Baráti Kör
     

    AZ ÚJ BIOLÓGIA
    Megoldások szervezetünk elsavasodása ellen
     

    Bali Jánosné Éva
    Grillázstortakészítés barnacukorból is
     

     Pro Vobis
    Faipari, kerámia és szitanyomó műhely